Grieks restaurant Yasas heet voortaan Delphi Helmond – dezelfde eigenaar, vertrouwde smaak
Wie gewend is om Grieks restaurant Yasas te bezoeken in Helmond, kan voortaan terecht bij Delphi Helmond. De naam is veranderd, maar de passie voor Griekse gerechten en de warme sfeer blijven hetzelfde. Erdal Dede is al bijna 20 jaar eigenaar van het restaurant op de Markt in Helmond. Wat ooit begon als Yasas is nu omgedoopt tot Delphi – een naam die voor Erdal altijd al bijzonder is geweest.
Van afwashulp naar restaurateur
Erdal begon zijn carrière in de horeca in 1994 als afwashulp in een restaurant in Deurne. “Ik wilde maar één ding: doorgroeien,” vertelt hij. Na tien jaar gewerkt te hebben in dat restaurant, besloot hij zijn eigen zaak te beginnen. In 2004 opende hij Yasas in de Heistraat in Helmond. Aanvankelijk was het restaurant gericht op afhalen en bezorgen, maar al snel ontdekte Erdal dat hij liever zijn gasten persoonlijk wilde ontvangen. “De kwaliteit van het eten is voor mij heel belangrijk. Ik wilde dat mensen echt van mijn gerechten konden genieten.”
De overstap naar Delphi
In 2009 verhuisde Yasas naar de Markt in Helmond, waar het restaurant zich tot op de dag van vandaag bevindt. Na bijna 20 jaar besloot Erdal in 2024 de naam te veranderen naar Delphi Helmond. “Ik droomde al jaren van de naam Delphi. Het had voor mij altijd iets magisch, en toen ik mijn eigen restaurant begon, wist ik dat het die naam moest dragen,” legt Erdal uit.
De naam Yasas paste aanvankelijk goed bij het afhaalconcept, omdat het ‘hallo’ betekent in het Grieks. Maar nu het restaurant zich meer heeft gepositioneerd als een plek voor een volledige Griekse ervaring, koos Erdal voor Delphi, dat meer luxe uitstraalt en direct geassocieerd wordt met de Griekse cultuur.
Herkenbare sfeer en vertrouwde gerechten
Hoewel de naam veranderd is, blijft de sfeer in Delphi Helmond hetzelfde. Erdal’s liefde voor de Griekse keuken en gastvrijheid is duidelijk merkbaar. “Mijn grootste hoogtepunt zijn de vaste gasten die blijven terugkomen en de mooie recensies die we krijgen. Dat zijn de momenten waar ik het voor doe,” zegt hij.
Het restaurant heeft uiteraard niet alleen hoogtepunten gekend. De coronacrisis was een periode van creatief denken. “Mijn belangrijkste prioriteit was om mijn personeel te behouden. We hebben toen gourmet- en bbq-pakketten voor thuis ontwikkeld, zodat onze gasten toch konden genieten van de Griekse gerechten.”
Buiten het restaurant
Ondanks het harde werken, vindt Erdal tijd om te genieten van het leven. “Vroeger was ik zeven dagen per week open, nu vijf. Dat geeft me meer tijd voor mijn vrouw en kind, en om mijn andere passies te volgen, zoals salsadansen.” De gezelligheid en het praten met gasten blijven echter de kern van zijn werk.
Op naar 20 jaar Delphi Helmond
In 2024 viert Delphi Helmond zijn 20-jarig bestaan. Erdal kijkt uit naar het feest dat hij wil organiseren, met muziek, lekker eten en een traditioneel Grieks feest. “Ik wil graag borden laten kapot gooien, zoals in Griekenland. Het wordt een geweldige viering!”
Let op: Grieks restaurant Yasas in Helmond heet nu Delphi Helmond – dezelfde eigenaar, dezelfde keuken, een nieuwe naam.